Dr. Dudás Ágnes

Mire jó egy szoftverjogász?

Gyakran felmerül, hogy miért érdemes egyáltalán szakértő segítségét igénybe venni?

Tagadhatatlan, hogy egyre meghatározóbb jelentőségre tesznek szert a szoftverek és adatbázisok egy-egy vállalkozás, vállalat, cégcsoport életében. A kialakuló perek, a sorra megjelenő sajtóhírek azt mutatják, hogy a felhasználók (és jogászaik) jelentős része nincsen tisztában a szoftverfejlesztés és - használat jogi hátterével, nem ismeri az adatbázis- és adatkezelés feltételrendszerét, jogi környezetét.

A tudatos szoftvergazdálkodás és szoftvermenedzsment mellett a társaság vezetése megkímélheti magát a BSA, az APEH és a rendőrség kellemetlen kérdéseitől, és lehetősége nyílik arra is, hogy a licencek és a szoftverek valós tartalmának ismeretében ne a pillanatnyilag kedvező ár, hanem több tényező együttes – hosszabb távra mutató – mérlegelése mellett hozzon felelős döntéseket.

Százezreket spórolhat meg az, aki egy-egy fejlesztés megrendelése esetén tudja, mekkora jelentőséggel bír egy licenc szövegben a „kizárólagos” szó elhelyezése, vagy tisztában van azzal, hogy az amerikai EULA mely pontjai sértik a magyar jogrendet és válnak ezáltal semmissé.

Irodavezető ügyvédünk Dr. Dudás Ágnes közel tíz éve foglalkozik szakértőként a szoftverjog különféle területeivel (többek között: szabad-, nyílt forráskódú, és kereskedelmi szoftverek licencezése), tapasztalt szoftverfejlesztési projektmenedzser. Jelentős számú publikációja jelent meg és a FIX.tv Kreatív Klub c. IT műsorának illetve a Netidők c. rádióműsorának jogi szakértőjeként vált ismertté.

Az IT területen foglalkozó cégek esetében szükség lehet szakértő segítségére egyrészt szerződés- és licenckontroll keretében, másrészt belső (adatvédelmi, it, titoktartási) szabályzatok megalkotásánál, ellenőrzésénél, weblaptartalmak jogi megfelelőségének (szükség esetén jogsértések) tanúsításánál.

Általános tapasztalat ugyanis, hogy az egyébként súlyos következményekkel járó jogsértések jelentős része az abban részt vevő személyek hiányos ismereteire vezethető vissza.

Egy jogi szakértő közreműködése abban segít, hogy a megrendelő meg/felismerje a valós döntési helyzetet és annak korlátait.

Végezetül pedig egy jó szoftverjogásznak illik tudnia, hogy mi is az az easter egg.